HISTORIEN

Siden debuten i 2004 har Fargespill utviklet seg i takt med samfunnet! Les høydepunktene i vår historie her:

2024

Fargespill fyller 20 år!

2023

BERGEN + BODØ + OSLO = STIFTELSEN 

Fargespill Bodø blir nyetablert som avdeling i Stiftelsen og har samme år premiere på forestillingen «Hele verden på en scene» i Stormen Konserthus, sammen med Arktisk Filharmoniske Orkester og Bodø Rhythm Group. Fargespill i Oslo slipper låten «Lyset i skyggen» featuring Shady Barakat, tidligere aktør i Larvik og senere Oslo. Konsertdokumentaren «Fargespill i Operaen» lanseres på NRKs Hovedscenen og Ole Hamre og Sissel Saue mottar Anders Jahres hederspris for sitt «enestående 

2022

FARGESPILL I OPERAEN 
Fargespill i Bergen tar over Festspillenes utescene for en stemningsfull og solrik opptreden for hundrevis av publikummere. Vi arrangerer HELOY sommercamp for aller første gang på Fana Folkehøyskole med aktører fra Bergen, Oslo og Larvik, hvor vi lærer nye koreografier, hopper i sjøen, spiser sammen og inviterer Miss Tati og Love Pump til en DJ-kveld ute på skoleplassen.

Vi jobber videre med «A kiss for all the World» og leverer en oppdatert versjon av forestillingen i Grieghallen og på Den Norske Opera & Ballett sammen med enda flere strykere. 

2021

DNK + FARGESPILL = BEETHOVEN? 

Etter et pandemifylt år med utsettelser og avlysninger står gjengen i Bergen endelig på scenen sammen igjen for forestillingen «A kiss for all the World» i Grieghallen sammen med Det Norske Kammerorkester (DNK). DNK inviterte Fargespill til å utforske hvilke musikalske fellesnevnere den klassiske symfonimusikken til Beethoven har med hip hop, konnakol og rytmer fra Uganda, Rwanda og Marokko i anledning komponistens 250 årsjubileum. Forestillingen skulle videre til Den Norske Opera og Ballett, men det måtte dessverre utsettes til året etter. 

2019-

FARGESPILL 15 ÅR!

Fargespill i Bergen samarbeider med Macho Mayne og opptrer for over 10 000 barn og unge på Bergenfest Ungs hovedscene.

Den unge artisten glir rett inn i gjengen og blir med oss videre som gjesteartist, i selskap med Silja Sol, og tidligere fargespillere for å feire Fargespills 15 årsjubileum i Grieghallen.

Oslo har premiere på sin andre forestilling “Lufta er for alle” i samarbeid med Miss Tati.  

2018

Stiftelsen Fargespill blir nominert til Nobels Fredspris, og opptrer på Nobels Fredsfest for Fredsprisvinnerne, på Rådhusplassen i Oslo direktesendt av NRK.

Premiere på Fargespill Oslo sin første forestilling “Vi” finner sted på Det Norske Teatret.

Vi lager Fargespillversjonen av Champion League hymnen for TV2. Den blir laget i tre forskjellige utgaver vist i forkant av alle deres CL sendinger.

Den første av flere doktorgradsavhandlinger om Fargespill presenteres. Avhandlingen utforsker musikk som interkulturelt verktøy, basert på en etnografiske studier av samhandlingsprosesser i Fargespill.

2017

Fargespill Oslo etableres som et eget kontor og ensemble i hovedstaden, hvor øvingene foregår på Sentralen.

Ensemblet i Bergen hadde premiere på forestillingen D eg E, i samarbeid med Lars Vaular og hans tekstunivers, og anmeldere fra BA mente Fargespill “har aldri vært bedre”. Gjengen i Bergen avslutter også åpningssermonien til sykkel-VM, og BTs anmelder hinter til Fargespill opptreden når han skriver: “Ender sykkel-VM like bra som avslutningen på åpningsseremonien, er det lite å bekymre seg for.”

Fargespill mottar tittelen “årets Bergenser” og starter i tillegg et skolesamarbeidsprosjekt med Kronstad skole.

2015

FARGESPILL PÅ HØYSKOLEN

I januar 2015 startet det første etterutdanningskurset for lærere ved HVL. Studiet «Interkulturell pedagogikk, kultur- og kommunikasjon i Fargespill» er ment å gi lærere et verktøy for å implementere Fargespills metode og filosofi i skolen på tverrfaglig basis.

På scenen i Griegsalen inviterte Fargespill til samarbeid med Real Ones, en av Norges ypperste pop-/folk rock grupper. Samarbeidet ga nye spennende muligheter og utfordringer. Billettene til høstens forestillinger ble revet bort, og samarbeidet fortsatte i 2016.

Fargespill ble av Hordaland fylkeskommune utnevnt til «Årets Hordalending».

– 2014

JUBILEUM, ETIOPIA OG DOKUMENTAR

Fargespill fyller 10 år og produserer vår første musikkvideo! Sangen er en kobling mellom låten "Oromiyaa", som er en kjærlighetserklæring til området Oromia i Etiopia, og den norske folkesangen "Kråkevisa". Danserne viser tradisjonell etiopisk skulderdans, norsk folkedans samt tradisjonell afghansk, ugandisk, pakistansk og colombiansk dans. Videoen blir vist på TV i Etiopia flere ganger.

Drømmen om et eget Fargespill-hus går også i oppfyllelse i 2014, da vi flytter inn i Christian Michelsens gamle feriehus, en villa ved Florida foran St. Paul videregående skole. Fargespill mottar Barnerettighetsprisen fra Redd Barna, og vi dedikerer prisen til tidligere fargespiller Aves.

Forskere ved Høyskolen på Vestlandet (HVL, tidligere HiB) definerer Fargespill-metoden for en pedagogisk metode og arbeidet mot å etablere et etterutdanningskurs i pedagogikken for lærere starter. En dokumentar om reisen frem til grunnlovsjubileet på selveste 17. mai i Operaen i Oslo blir produsert i samarbeid med Flimmer film.

2011 –

PÅ EGNE BEN

Fargespill fortsetter å vokse år etter, drar på turné på både Vest- og Østlandet, og blir i 2011 etablert som en stiftelse og får sitt eget styre.

Samme år kommer boken om prosjektet og Fargespills første album lanseres og blir nominert til Spellemannspris i åpen klasse.

2008

FASTE RAMMER

Bergen kommune tar kontakt med et forslag om å gjøre Fargespill om til et kommunalt prosjekt med en årlig bevilgning på 1 mill. kroner for å sikre videre drift. Dette gjorde det mulig å ansette Kjersti Berge som prosjektleder med ansvar for administrasjon.

2007

KONGELIG HILSEN

Åtte år gamle Hsa Mu Kar fra Myanmar rusler alene ut på scenen og åpner gallaforestillingen i Oslo Rådhus i anledning kongeparets 70 årsdager, på direktesendt TV for millioner av europeiske seere, med sangen "Ve no velkomne med æra", før resten av Fargespill-ensemblet fyller rommet og skjermen med en ljomende velkomsthilsen fra verden og Vestlandet. Alt sammen foran et publikum som inkluderte representanter for nesten alle Europeiske kongehus.

Senere samme år var det premiere på ny Fargespill-oppsetning. Denne ble anmeldt av NRK sin kritiker Torkild Baden som mente at den kanskje var Festspillenes viktigste forestilling.

2006

FELLESSKAP FOR FREMTIDEN

Vi starter for fullt på arbeidet med den nye Fargespillforstillingen «Fargelys» som hadde lyset som tema og var en feiring av krysskulturell forening under en felles sol. En eksplosiv lysfest som skulle markere at solen som varmer og nærer oss alle, snart vil snu.

Forestillingen får overveldende kritikker i BA og BT, og i løpet av en uke opplever nesten 5000 publikummere hvordan musikk, sang og dans fra hele verden, synliggjør kreftene som forener oss på tvers av kultur, religion og etnisk bakgrunn.

2005

VEIEN VIDERE BLIR TIL

Fargespill blir kontaktet av Visjon Vest, Sparebanken Vest sin allmennyttige stiftelse, med spørsmål om hvilke midler som skal til for å lage en reprise på forstillingen i 2004. Hamre, Saue og Sol drister seg til å foreslå 50.000 kroner hvorpå styreformann i stiftelsen, Anne Gine Hestetun foreslår å legge en null til i summen. 

Resultatet blir midler nok til å videreutvikle konseptet til helårlig virksomhet med enda flere barn og ungdommer, og høyere kunstnerisk kvalitet. Fargespill trekker fire fulle hus i Peer Gynt-salen og får entusiastisk omtale i media.

2004

FARGESPILL BLIR FØDT


Aktørgruppen utvides til 60 barn og unge på Nygård skole, og sammen med Hamre tar Sissel Saue og koreograf Hilde Sol Erdal utgangspunkt i norsk folkemusikk og -dans, og prøver med dette å lokke frem elevenes egne referanser. Instruktørene ser hvordan elevene vokser gjennom de ukentlige øvelsene, hver for seg og i fellesskap, når fokuset ligger på at alle har noe unikt å bidra med.

Prosjektet får navnet Fargespill og leverer en forestilling som berører alle – fra de Kongelige til aktørenes familier og øvrige publikum.
Noe genuint har oppstått som ikke helt kan – eller kanskje heller ikke skal – forklares med ord.

2003

DEN SPEDE BEGYNNELSE

Ole Hamre fikk i oppdrag å lage en rekke innslag som skulle sy sammen Bergen Kulturskoles forestilling under Festspillene, og startet et samarbeid med 10 ungdommer som nettopp hadde ankommet Norge. 

Mellomstikkene bestod av norske kulturtradisjoner i møte med kulturuttrykkene ungdommene delte fra sine liv. Opptredenene gjorde sterkt inntrykk på både publikum og Festspillsjefen. Festspillene ba Hamre om å videreføre prosjektet og sikte på en full forestilling året etter.