FARGESPILL OSLO PRESENTERER
NJOKOBOKA
Foto: Amalie Høybø
Njokoboka er et møte mellom Fargespill Oslo og Norwegian World Orchestra (NOWOR). Kunstneriske, sosiale og kulturelle grenser smelter sammen når barna og ungdommene møter de profesjonelle musikerne. Sammen skapes en fortelling som eksisterer akkurat her og nå.
"Njokoboka" er et uttrykk fra Gambia som betyr at man "deler noe sammen”. Med en blanding av sang, rytme og dans, inspirert av utøvernes selv, utforsker vi det grenseløse rommet mellom kulturer og mennesker. Fra arabisk til norsk, polsk og eritreisk, bringer vi sammen språk og tradisjoner med global ungdomskultur.
Velkommen!
1. LALEHZAR
Åpningsnummeret «Lalehzar», som betyr 'tulipanhagen', er komponert av Norwegian World Orchestra (NOWOR) sin initiativtaker, Javid Afsari Rad. Låten er oppkalt etter en gate i Teheran kjent for sitt blomstrende uteliv fra 1930-tallet til den iranske revolusjonen i 1979. Sangen gjenspeiler formen til arabisk-inspirert musikk som ble spilt i denne gaten på 1970-tallet og formidler en lengsel etter lykkeligere og mer optimistiske tider i Iran.
Gjennom dansen har vi jobbet med får frem stemningen i musikken. Dansegruppen har utfordret seg selv til å danse roligere. Dansen i dette nummeret står i kontrast til de andre dansenumrene i forestillingen.
2. AYO NENE
«Ayo Nene» er en vuggesang fra Gambia på språket wollof som hyller mødre og handler om at man ikke skal gråte når mamma er borte.
Sanginstruktør Rohey Taalah vokste opp med denne nattasangen og tok den med seg til barnegruppen vår Fargedråper.
Ayo Nene er blandet med «se opp, se ned», som de har laget ut ifra en lek vi pleier å ha på øvelse.
Dansen er en oversettelse av det låten handler om.
3. SHE
«She» er en låt av den britiske artisten Laura Mvula fra 2012, som Johany, Emma og Yatavi fra sanggruppa vår har oversatt til spansk, italiensk og tamilsk.
Låten handler om kvinner som alltid klarer å reise seg igjen når de møter motstand.
4. RAST
NOWOR tok med seg låten «Rast». Den er også komponert av Javid og er inspirert av en gammel persisk klassisk tradisjonslåt.
Dansen er utviklet av aktørene i samarbeid med danseinstruktør Erlend som har jobbet med oss i år. Faren hans er fra Færøyene og sirkeldansen er inspirert av færøysk ringdans-tradisjon som passer sammen med musikken. Det er også elementer av jazz-dans i tillegg til aktørenes egne dansesoloer, som et moderne grep i møte med tradisjonen. Med andre ord, det beste fra hele verden.
5. DHARMAKKE KAI BARADI
Yatavi lærte denne sangen av en lærer og tok den med til Fargespill. Det er første gang Yatavi synger solo. Låten er klassisk indisk Karnatisk sang, på språket kannada og er en musikktype som vanligvis forbindes med Sør-India.
Dansen har hun selv utformet ut ifra hip hop bevegelser hun har sett på YouTube.
6. JESTESMY JAGODKI + LALAEE
«Jestesmy Jagodki» er en polsk sang fra bestemoren til Sara i sanggruppen som handler om blåbær. Sangen er satt sammen «Lalalee» med persisk nattasang Selena tok med til oss. Den handler om at mor alltid passer, og at søvn er vakkert.
Fargedråpene bruker sjal som bevegelse i dette nummeret.
Foto: Amalie Høybø
7. AFRO FUSION DUO
Denne danseduetten er koreografert av Liya, som danser sammen med Adhanet til rytmer av perkusjonist Sidiki og Ibou følger etter med sin kora.
Trinnene er inspirert av afro fusion steg hun har sett videoer av.
8. BANI
«Bani» er også en gambisk låt på språket wollof, og er en hyllest til våre forfedre som banet vei for oss som har kommet etter.
Nummeret er en videreutvikling av versjonen vi hadde med oss på forrige forestilling «Agora» på Cosmopolite i 2023, og er gitt til oss av sanginstruktør Mariama, før vikar for henne Rohey jobbet videre med den sammen med Johany og Rayan fra sanggruppen. Låten fremføres sammen med et rytmekor.
9. DIKE
«Dike» er et nummer fra 20 årsjubileumsforestillingen til Fargespill Bergen og fem aktører har reist østover for å fremføre den i et nytt format sammen med guttene i Fargespill Oslo.
Dike (Game changer) er en afro beat låt av artisten Flavour fra 2022. Guttekoret er støttet av Sidiki sine trommer og Ibou på kora, som også var med på forestillingen “Kahardu?” i Bergen i januar.
Foto: Amalie Høybø
10. LAMA BADA YATATHANA
«Lama Bada Yatathana» er en gammel arabisk sang med melodier som har vandret, og ingen riktig vet hvem som har komponerte. Javid har låten på et album han har sluppet med ensemblet sitt Javid Afsari Rad. Da passet det også perfekt at Sara fra sanggruppen hadde kommet med låten fordi hun syntes den var så fin.
Teksten er en arabisk muwashshah, og det diktet regnes som et av de mest kjente arabiske verkene fra sin tid. Det handler om kjærlighet og en forheksende skjønnhet.
11. REI DAS MARIMBAS
Hawa Janlo, tidligere aktør i Fargespill har koreografert og innstudert dette nummeret med dansegruppen. Koreografien tar inspirasjon fra afro fusion og afro beat elementer, til låten «Rei Das Marimbas» fra 2016 av artisten Dotorado Pro.
Rei das Marimba er portugisisk og betyr «Bani»Kongen av Marimbas». Marimba er et musikkinstrument som ligner på en xylofon i møte med et piano, hvor man slår med køller av garn for å lage lyd.
12. SEMIRA
Sophia fra den yngste gruppa vår tok med seg sangen «Semira» til Fargespill. Det er en populær barnesang fra Eritrea på språket tigrinja som hun lært av sin mor. Barnesang handler om jenta Semira som skal reise ifra noen og tar farvel.
Den er blandet med en klappelek inspirert av en video og videreutviklet i samarbeid med Fargesdråpene.
13. HJURINGJENTA GJALER
«Hjuringjenta gjalar»
er en norsk folketone
som musikalsk ansvarlig i Fargespill Andreas vokste opp med. Det er en nattasang som handler om at hjuringjenta roper, lokker eller synger og at det skal bli godt å sove.
Elementer fra både sang og dans fra hele forestillingen er koblet inn i dette nummeret, og gjør det til den perfekte avslutningen av Njokoboka.
Foto: Amalie Høybø
AKTØRER FRA FARGESPILL OSLO
Aleksandra Smemo
Amilia Beurot Gran
Anton Smemo
Aurora Pettersen Syversen
Chidera Chukwu
Helene Tenmann
Jeiry Catalina
Selena Mokhberi
Sophia Fanuel Kassahun
Vera Amanda Herfindal-Li
Adhanet Teklezghi
Astrid Førland Sollid
Esrom Girmay
Hana TeclezgiInes
Ines Olewinska
Isabel Haakala-Swart
Leah Emilie Hallesby-Gamman
Liya Kiros
Maria Vesselinova Lakselvhaug
Mario Lorentzen Overrein
Matiyos Tekle
Maud Grosen
Tone Teigen
Wilma Haakala-Swart
Yatavi Suresh
Emma Dalla
Johany Ozuna
Noria Sævik
Rayan Karimi
Sara Haugen-Storbakken
AKTØRER FRA FARGESPILL BERGEN
Simasiku Enerest Mukelabai
Joffrey Harrison
Negusse Ashia Berhe
Collins Mureithi
Divin-Angel Mukiza
AKTØRER FRA FARGESPILL LARVIK
Ewelina Wiatr-Nowak
Hilina Getachew
Sveta Lisenko
Zofia Roznowska
Foto: Amalie Høybø
NORWEIGAN WORLD ORCHESTRA
Javid Afsari Rad - Santoor, vokal
Sidiki Camara - perkusjon, vokal
Ibou Cissokho - Kora, vokal
Adrian Myhr - Kontrabass og El.bass
Ingeborg S. Torvanger - Cello
Emilie Heldal Lindsheim - fiolin/bratsj
Inger Hannisdal - fiolin
Harpreet Bansal - fiolin
Jonas Cambien - piano
Andreas Bratlie - tablas/perkusjon
FARGESPILL OSLO
Alma Bø Getachew - regi, kunstnerisk ansvarlig, koreograf
Andreas Bratlie - musikalsk ansvarlig, arrangør, orkesterleder
Rohey Taalah - sangpedagog, aktøransvarlig
Erlend Auestad Danielsen - koreograf
Tina Espejord - produsent og avdelingsleder
Peter Høie - lys
Espen Nordheim - lyd
Anders Aasebøe - teknisk leder
Anette Gulliksen Gjone - Produsent Sentralen