Hva er Fargespill?

Fargespill er langt mer enn en forestilling; det er en metode for hvordan vi møter hverandre som mennesker. Når vi velger å se på mangfold som en ressurs, åpner det seg store muligheter

Hver uke møtes barn og ungdom med forskjellig kulturell bakgrunn for å utforske hverandres kulturarv på en respektfull og nysgjerrig måte.

Fargespill lager forestillinger som gir et nært og musikalsk møte med unge menneskers historier, fortalt gjennom musikk og dans fra deres oppvekst og liv.

Sammen jobber vi mot et mål som forteller om en vei videre for et mer mangfoldig samfunn.

Stiftelsen Fargespill har hovedkontor i Bergen og består i dag av kompanier i Oslo, Bodø, Bergen, og snart, Kristiansand. Konseptet er lisensiert til over 20 kommuner og tettsteder i Norge.

  • Grunnlaget for Fargespill hviler på Fargespill-metoden, som er hjertet i alt vi gjør i organisasjonen. Denne tilnærmingen definerer våre prosesser og hvordan vi møter hverandre som mennesker. Det handler om å se hvert enkeltmenneske som en ressurs og å spørre: «hva har du?», ikke «hva mangler du?».

    Forskere ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) har definert vår metode som «Fargespill-metoden», og det undervises i Fargespill-metodikk ved HVL som videreutdanningskurs for lærere.

    Vi har også satt i gang et samarbeidsprosjekt med HVL om læreboken «Kahardu?», som tar utgangspunkt i erfaringer gjort på HVLs etterutdanningskurs av lærere kalt “Interkulturell pedagogikk og fargespillmetodikk” som er basert på nettopp Fargespill-metoden.

  • I Fargespill i Bergen er det rundt 90 aktører i aldersgruppen 7-25 år, og i Oslo og Bodø teller de ca 60 hver.

    Det er aktørenes historier, identitet, kulturelle bakgrunn og egne fortellinger som utgjør historien om Fargespill. Gjennom 20 år har flere tusen barn og unge vært en del av Stiftelsen Fargespill eller andre Fargespillprosjekter i hele Norge.

    I Fargespill jobber vi aktivt med aktørutvikling og deres medvirkning er helt avgjørende i det vi driver med i hverdagen og det vi utøver på scenen.

    Forestillingene tar utgangspunkt i det aktørene kommer med, og hvert år er det flere som deler noe av seg selv i form av dans eller sang. De lærer det videre til resten av aktørgruppen, men også til pedagogene som skal sy det sammen til en forestilling.

    Hvert eneste år er det noen nye som får muligheten til å være med i Fargespill. Dette henger sammen med at det også er noen som, av ulike grunner, avslutter sin tid som aktive deltakere i Fargespill. Det kan blant annet være fordi man har fylt 25 år og må takkes av for å gi plass til andre, eller fordi noen flytter på grunn av studie, jobb eller andre årsaker. I noen tilfeller bytter aktørene også over til et annet Fargespill i sin nye by.

    Medvirkningsprosessene finner sted både på ukentlige øvelser hvor aktørene blir utfordret til å dele en strofe, en tekst, en sang, et danse- steg/stil, en rytme eller en hel koreografi, som danner grunnlaget for numrene publikum opplever på scenen. Aktørene som har delt av seg selv får muligheten til å ha eierskap til det de har delt ved å ta på seg oppgaven som koreograf/instruktør, eller ved å holde i prosessen fra start til det har blitt et fullverdig nummer.

    Medvirkning skjer også gjennom aktørenes egne tillitsvalgte, som fungerer som et talerør for aktørene i alle aldre og er med på å bestemme hvordan Fargespillhverdagen skal se ut.

  • 2023 - Ole Hamre og Sissel Saue mottok Anders Jahres hederspris for sitt "enestående arbeid med Fargespill, som en mangfoldsrettet og inkluderende scenekunstplattform av høy kunstnerisk kvalitet."

    2018 - Fargespill ble nominert til Nobels Fredspris av tidligere medlem av nobelkomiteen Ågot Valle og Monica Mæland. Fargespill opptrådte også på Nobels fredsfest for fredsprisvinnerne Denis Mukwege og Nadia Murad, på Oslo Rådhusplass med direktesending fra NRK.

    2017 - Fargespill ble kåret til "årets Bergenser"

    2015 - Fargespill ble utnevnt til «Årets Hordalending» av Hordaland fylkeskommune for «for brubygging mellom ulike kulturar og norske tradisjonar» i 2015 og fikk Bergen kommunes «Pris for Likestilling, Inkludering og Mangfold» samme år.

    2014 - Fargespill fikk Redd Barnas nasjonale barnerettighetspris

    2011 - Fargespill ble nominert til Spellemannsprisen i åpen klasse for albumet "Fargespill" i 2011. Samme år mottok Fargespill Ivar Medaasprisen

    2006 - Fargespill mottok Rampeløkten for forestillingen "Fargeslys"