Jubileum, Operaen og nytt hus (2014)

I 2014 feiret Fargespill sitt 10-årsjubileum samtidig som Norges Grunnlov feiret 200 år. Dette ble markert 17. mai med en storslått forestilling på hovedscene på Den Norske Opera & Ballett. 150 barn og unge fra hele landet, og fra hele verden, sto på Norges viktigste hovedscene, på Norges nasjonaldag, som en del av det offisielle programmet til Grunnlovsjubileet 1814-2014. Det var et magisk øyeblikk da disse unge, lovende avsluttet forestillingen med en polyfonisk versjon av «Ja, vi elsker». Den fullsatte salen jublet, og aktørene viste tydelig hvilke enestående muligheter som ligger i det mangfoldige Norge.

Bak scenen var et stort antall aktører, assistenter og musikere svært preget av en uheldig omgangssyke som brøt ut i dagene før forestillingen. På imponerende vis klarte alle å mobilisere krefter til å gå på scenen og yte sitt aller ytterste – og det var (så vidt vi vet) ingen i salen som merket noe til dette.

I prosessen opp mot forestillingen innledet vi et samarbeid med Flimmer film som dokumenterte fra det første møtet til aktørene sto på selveste hoedscenen på nasjonaldagen. Opptakene skal brukes til en Fargespilldokumentar.

I forkant av forestillingen på Operaen lanserte vi Fargespills aller første musikkvideo! Videoen er så langt sett av 25 000 gjennom Fargespills youtube-kanal, i tillegg til at flere andre har lastet den opp på egne sider – som til sammen er sett av minst 60 000. Like etter lansering ble vi kontaktet av Bakkalcha TV, som er en uavhengig tv-kanal som sender Oromo nyheter m.m. fra Norge til Etiopia. De ønsket å ha musikkvideoen med i sine sendinger, samt legge den ut på sine nettsider. Etter at de fikk klarsignal på dette har de vist videoen mange ganger, og noen av våre Oromo-aktører har meldt tilbake at den i en lang periode ble vist hver morgen kl 09 på TV-sendingen.

Et annet gigantisk høydepunkt i 2014 var at vi ENDELIG kunne flytte inn i våre egne lokaler i Nygårdsgaten 124! Her har vi kunnet samle all daglig drift (øvelser og administrasjon), samt ha mulighet til å vokse. I september flyttet vi inn og har ikke sett oss tilbake siden. Det har vært en drøm for både aktører og ansatte at vi disponerer dette huset.

På høsten satte vi også opp en egen jubileumsforestilling i Grieghallen; et møte med Fargespills fortid og fremtid satt inn i nye rammer. Tidligere aktører returnerte som gjesteartister og det sceniske bildet ble utvidet med teknologisk tilbakeblikk over de 10 årene som har gått. Griegsalen ble nok en gang utsolgt, og lovord fra både presse og publikum fulgte.

Gjennom året fortsatte utviklingen av implementering av Fargespillmetoden i skolen, som bl.a. førte til et spennende samarbeid med Høyskolen i Bergen – der 2014 var et planleggings-år mht etterutdanningsstudie for lærere. Studiet «Interkulturell pedagogikk-kultur og kommunikasjon i Fargespill» skal i gang i januar 2015. Fargespill har også innledet et samarbeid med MusIT om utviklingen av et digitalt læringsverktøy for skolen myntet på Fargespills kunstneriske og interkulturelle aktivitet.

I 2014 mottok Fargespill Redd Barnas Rettighetspris. Vi er svært stolte og glade for at de sosiale konsekvensene som Fargespills kunstneriske virksomhet gir, blir lagt merke til!

Ekspanderingen fortsatte og 12 kommuner i Norge har til nå lisensiert Fargespill-konseptet, hvorav 5 er Fargespill og 7 er Flere Farger -i tillegg til 4 kommuner i Sverige.

Ved utgangen av året har rundt 130 000 publikummere opplevd Fargespill!