Femte produksjon, turné og eksport (2011)

2011 starter for alvor med Fargespill-forestilling med «Flere Farger» i Fana Kulturhus i februar. Forestillingen var en klar suksess, og ble en fin oppvarming til den forekommende Østlandsturneen hvor forestillingen i mars ble satt opp i Drammen Teater, Bølgen Kulturhus i Larvik og Bærum Kulturhus.

NRK gjorde opptak av forestillingene i Drammen og Bærum, der de også fulgte to av aktørene spesielt. Dette ble sendt 31.mars i programmet «Megafon» på NRK Super.

I løpet av våren opptrer 4 av våre aktører på eldresentre i hele Bergen, hvor de gjorde 10 halvtimes intimkonserter med støtte fra Spaserstokken v/ Bergen kommune. De samme aktørene gjorde også opptreden for Røde Kors.

Det holdes også foredrag om Fargespill på forskjellige arenaer som Econas Årsmøte i Bergen og under Norsk Kulturutvikling og Nordisk Ministerråds kulturkonferanse i Oslo.

Gjennom sommeren og høsten arbeides det intenst med å få på plass Fargespills femte forestilling, «Stjerner i Øynene». Parallelt med dette opptrådte vi på Nordisk Workshop i Bergen og under Røde Kors Landsmøte. Søndag 18.september hadde vi et innslag under prisutdelingen av Medaasprisen, hvor Fargespill ble årets prismottaker! Vi gjorde et utdrag av «Flere Farger» og vi måtte selvfølgelig også hedre Ivar Medaas med en spesialversjon av «Dar kjem dampen».

Siden Fargespill har fungert så utrolig godt ut fra Bergen, både kunstnerisk og sosialt, og hvor viktig det har vært for så mange av våre aktører, har vi hatt et mål om å bidra til at Fargespill også blir etablert andre steder i landet. I 2011 starter dette arbeidet for alvor, og interessen har kommet fra flere byer i Norge, og til og med fra Sverige.

I Larvik ble det satt i gang Fargespill etter initiativ fra ansatte på Larvik Læringssenter og NAV. Våre kunstneriske ledere dro på forhånd til Larvik for å øve inn et par numre med de lokale aktørene, for så å ta de med i vår forestilling i Bølgen Kulturhus. Det ble også holdt kurs i Fargespill-metoden i august blir etablert andre steder i landet. I 2011 starter dette arbeidet for alvor, og interessen har kommet fra flere byer i Norge, og til og med fra Sverige.   I Stavanger startet Kulturskolen, Bjergsteddivisjonen som støttespillere, etablering av Fargespill og det ble engasjert både prosjektleder og kunstnerisk personell. Vår kunstneriske ledelse holdt også kurs for Bjergsteddivisjonen og Stavanger Kulturskole i slutten av august, og de arbeider mot premiere-forestilling under åpningen av det nye kulturhuset i Stavanger i september 2012. Det ble også holdt kurs i Fargespill-metoden i august.

Vi opprettet også kontakt med Kulturseksjonen i Askøy kommune, Kulturskolen og kammermusikkfestivalen i Trondheim, samt med Vermlandsoperaen i Karlstad i Sverige.Videre ble det etablert en dialog med Norsk Kulturskoleråd gjennom prosjektet KOM som ønsker å få på plass en avtale hvor Fargespill-metoden også kan nå ut i mindre varianter i distrikts-Norge.

I samme ånd jobbet vi i lang tid med å gi ut både Fargespill CD og bok. CD-en ble spilt inn i Lydriket studio i Bergen og mastret i Abbey Road i London. Dette er en samling av noen av Fargespills beste låter, og den ble lansert 17.november i Bergen. Den fikk gode anmeldelser i avisene og ble til og med nominert til Spellemannsprisen i Åpen klasse!

Boken, eller manualen som den også kan kalles, ble gitt av Fagbokforlaget ut med 2 tilhørende cd-er (med og uten sang) og er fylt med historien om Fargespill, intervjuer med aktører og samarbeidspartnere, filosofien, tekster og noter og er en slags veiledning for andre som ønsker å benytte seg av Fargespill-metoden. Den er fascinerende lesning for den alminnelige leser, men er også ment for bruk i skolen, kulturskolen, lærerutdanningen, asylmottak, profesjonelle kunstmiljøer og i et ethvert lokalsamfunn med fleskulturell befolkning. Også boken ble godt mottatt av pressen og under lanseringen 5.november var det fullt lokale og godt salg.

I november var det også endelig klart for å få vise fram vår nye forestilling «Stjerner i Øynene». I begynnelsen av november fikk bergensskolene en snikpremiere da vi holdt 2 skoleforestillinger i Grieghallen. Den offisielle premieren var 18.november og forestillingen ble satt opp 3 dager, også nå i Grieghallen.

Forestillingen ble mottatt med stormende jubel fra både lokal og rikspresse og ikke minst publikum. Dagbladets lørdagsmagasin gjorde en stor feature på Fargespill, og NRK Førkveld laget et flott innslag med både intervju og to musikalske innslag fra Fargespillerne. I tillegg fikk vi honnør fra bl.a. NRK Vestlandsrevyen, NRK Hordaland, TV2-Lørdagsmagasinet, BT og BA.

Utover alt dette har enkeltaktører og mindre grupper opptrådt på ulike arrangementer som bl.a. BFO´s julekonsert i Grieghallen og julelunch til StorBerge. Vi har holdt foredrag for Askøy Næringslivsforening, Nordisk konferanse ved Bergen kommune, Nordisk Kulturkonferanse i Danmark og for Rotary. I tillegg ble det holdt ukentlige fellesøvelser samt gruppekurs for hiphop, capoeira, kor, undervisning for barn og undervisning for ungdom gjennom hele året. Og til sist fikk vi Fargespill navn og logo varemerke-registrert i Norden, og har også søkt om det samme i hele EU samt Island.

2011 har med færre ord vært et fantastisk år for Fargespill og det er mye som skjer på alle fronter. Vi får hele tiden bekreftet at metoden fungerer og at Fargespill er noe som både aktørene, publikum og pressen mener er viktig å ivareta.

Som Jan Landro skrev det så fint i en leder i Bergens Tidene i november:

«Det multikulturelle showet «Fargespill» som er utviklet i Bergen fortjener et langt større publikum. Landets politikere bør få øynene opp for et unikt integreringsredskap.»

Så langt har over 70 000 mennesker sett Fargespill.