Det britiske kongehus, Vestfoldfestspillene og Aung San Suu Kyi (2012)

2012 startet med to fullsatte saler i Peer Gynt Salen i Grieghallen i januar. Forestillingen «Stjerner i Øynene» hadde premiere i november året før og etter stort påtrykk fra publikum valgte vi å begynne året med å by flere av Bergens befolkning på forestillingen.

I februar satte vi opp «Stjerner i Øynene» både i Oseana Kulturhus og Fana Kulturhus.

I mars kom selveste Prins Charles og Hertuginnen av Cornwall, Camilla Parker Bowles til Bergen i forbindelse med Dronning Elizabeth IIs 60 års regjeringsjubileum. I den anledning arrangerte Bergen kommune en konsert i Håkonshallen hvor vi viste to numre fra forestillingen, og hvor Prins Charles visstnok skal ha uttalt at han følte å danse sammen med Fargespill (Bergen kommune).

I april gjorde vi et innslag på StorBergens 50års jubileum for en fullsatt Griegsal. I mai gjorde vi et mindre innslag for Bergen Næringsråd / Norsk Industri konferanse i Peer Gynt salen og i juni inviterte EBA oss til å opptre på deres generalforsamling på Hotell Norge.

«Ikke et øye var tørt da «Fargespill» holdt sin opptreden på festmiddagen på EBAs generalforsamling» (Ebanett)

17.juni var nok årets høydepunkt da Raftostiftelsen endelig skulle få overrekke Suu Kyi Raftoprisen hun ble tildelt i 1990, og Fargespill fikk æren av å avslutte festen på Torgallmenningen. Når Suu Kyi ankom Torgallmenningen fikk fem av våre burmesiske aktører lov til å overrekke tradisjonelle, burmesiske blomsterkranser som de sammen med familiene sine hadde laget til henne. Ca 20 000 mennesker møtte fram og det ble Bergen på sitt beste i en skikkelig folkefest.

Uken etter dro vi med hele bøtteballetten til Norheimsund hvor vi var invitert til å fremføre «Stjerner i Øynene» under årets Hardingtonar. Det var stappfullt i Norheimsund Idrettshall og vi fikk t.o.m. med oss et ordentlig Jonsok bryllup etterpå.

En uke etter det bar det østover. Vi skulle opptre på Vestfoldfestspillene i Tønsberg, men da dette var en samarbeidsforestilling med Fargespill-Larvik ble det tre dager med prøver før ca 90 barn og unge fra begge leirer smeltet Tønsberg-hjertene. Dette ble en fantastisk tur, både for store og små, og aktørene våre stiftet langvarige vennskap med aktørene fra Larvik. Da det i tillegg var badebasseng på taket, strålende sol og gratis is (og softis) på hotellet kan man trygt si at Fargespillerne var meeeget fornøyde med turen.

Etter en velfortjent sommerferie braket det løs i september med innslag på Nelfos 100års jubileum i Håkonshallen, og innslag på Kirkens Bymisjons 15års jubileum i Korskirken to uker etter.

I oktober gjorde vi to skoleforestillinger for grunnskolen i Bergen i Griegsalen, finansiert av Den Kulturelle Skolesekken – Bergen kommune. Salene var stappfulle og ga absolutt mersmak. Og etter stort påtrykk fra publikum i Bergen som ønsket å se «Stjerner i Øynene» satte vi opp to åpne forestillinger i Peer Gynt Salen som begge var helt utsolgte.

Også i 2012 har vi gjentatt suksessen med at fire ungdommer fra Fargespill har gjort 10 halvtimes intimkonserter på eldresentre i Bergen med støtte av Den Kulturelle Spaserstokken – Bergen Kommune.

Fargespill har siden 2011 ekspandert, og Fargespill-konseptet er nå lisensiert til flere andre byer i Norge. Fargespill-Larvik hadde premierer i april, Fargespill-Stavanger og Fargespill-Trondheim i september og Fargespill-Ås i oktober. Flere kommuner står på trappene for å starte opp Fargespill, og flere mindre kommuner er i prosessen med å starte opp den litt mindre varianten, Flere Farger.

Vi jobber også mot å etablere Fargespill-metoden i undervisningen, og vi har derfor holdt en rekke foredrag for bl.a. Skoleseksjonen i Bergen kommune, Skolelederforbundet, Masterstudenter på Høyskolen i Bergen og vi gjorde et innslag på Utdanningsforbundets Landsmøte i Lillestrøm i november.

I løpet av høsten gjennomførte vi også et pilot-prosjekt med Møhlenpris skole hvor vi jobbet sammen med lærerne og morsmålslærerne om implementering av Fargespill-metoden i skole-hverdagen. Den pedagogiske ledelsen jobbet selv med elevene (1-7.klasse) i et par måneder med veiledning fra Fargespills kunstneriske team, og arbeidet resulterte i en ½ times konsert for resten av skolen i desember. Prosjektet ble gjennomført med tilskudd fra KUD og Sparebanken Vest.

Hensikten med denne måten å jobbe med skolene er å inspirere lærerne til at det er fullt mulig å implementere metoden i skolehverdagen samt skape et engasjement blant lærergruppen og ikke minst elevene selv med å jobbe med Fargespill-metoden slik at de får rom til å oppdage sine egne kulturskatter.

På tampen av året lanserte vi også Fargespill-boken på engelsk. Lanseringen tok sted på Ark Beyer med aktører fra Fargespill og Bergen Improlaug som underholdning.

I 2012 har vi også begynt å benytte oss i enda større grad av kompetansen som ligger i aktørene våre. Flere av de eldre aktørene har fått utvidet ansvar både ved utvikling av egne numre som de har vært ansvarlige for å lære de andre aktørene, samt ukentlige dansegrupper med noen av de yngre aktørene i alt fra afrikansk dans til hip hop.

2012 har vært et svært innholdsrikt og spennende år for Fargespill, og vi opplever at både konseptet, metoden og prosjektet som helhet gradvis vokser seg større og at mulighetene er uendelige.

Over 100 000 mennesker har til nå opplevd Fargespill. Vi gleder oss til fortsettelsen!