Fargespill vil alltid danse for fred!

21. september er den internasjonale fredsdagen! Den markeres hvert eneste år for å promotere fred i verden.

Fred kan være så mye. Fred med hverandre, men også fred med oss selv. Og begge deler bor i Nelson Mandelas berømte ord som han sa da han ble løslatt etter 27 år i fengsel: «Da jeg gikk ut døra mot porten som ledet til min frihet, visste jeg at dersom jeg ikke lot bitterheten og hatet ligge igjen, ville jeg for alltid være i fengsel.»

Da tidligere Fargespill-aktør, nå ansatt, Irene Kinunda Afriyie opptrådte for den kongolesiske fredsprisvinneren Denis Mukwege under Nobelfesten i 2018, skjedde det i Mandelas ånd. Da hun sang «Benina Mahoro», som på språket til dem som tok fra henne alt betyr «Vi danser for fred», var det ikke uten omkostninger.

Irene forteller: «Jeg lærte sangen på flukt. Kvinner fra Rwanda og Burundi sang den, jeg likte den veldig godt, men min far ble drept av folk som snakket på det språket, så det var ikke en sang jeg følte jeg kunne like eller synge høyt.

«Men så kom jeg til konklusjonen om å bare synge den. Det er egentlig en melding til folket om forsoning og drømmer om framtiden, for kongolesere fortjener fred.»

Se opptredenen her: 

For oss i Fargespill er Irene et forbilde, og at vi får ta del i og lære av hennes historie er et resultat av mulighetene som ligger i at folk forflytter seg og møtes på kryss og tvers. Irene har lært oss at fred er et valg av fokus. At vi, i møte med både mennesker og hendelser, fokuserer på muligheter i stedet for begrensninger, at vi ser etter det beste i hverandre og ikke etter det verste og at vi jobber med det som kommer og forsoner oss med det som har vært. Derfor kommer vi i Fargespill til å fortsette å danse for fred. For jo flere som danser, jo større er sjansen for at dette fokuset materialiserer seg til virkelighet.

Hurra for den internasjonale fredsdagen!

 

Foto: PAUL S. AMUNDSEN/UNIVERSITETET I BERGEN
Video: NRK