Beethoven på Fargespills premisser

Slik har du aldri hørt Beethovens 9. symfoni før!

Da Det Norske Kammerorkester inviterte Fargespill til å tolke Beethovens 9. symfoni, hadde de et håp om at unge mennesker skulle forelske seg i arven fra den 250-år gamle komponisten. I stedet ledet det til vanskelige diskusjoner rundt hva «Ode til gleden», EUs nasjonalsang, betyr i dag.

Det ble klart at dette måtte bli Beethoven på Fargespills premisser og at hele forestillingen måtte bygges rundt hva ordene fra den franske revolusjonen, «likhet, frihet og brorskap», betyr for dem som bor i Europa i dag.

Vi bega oss ut på den nærmest umulige oppgaven om å forene gammel europeisk kunstmusikk, tradisjonsmusikk fra hele verden og global ungdomskultur, med mål om at noe helt nytt skulle oppstå, som ingen av oss kunne laget alene. Vi har dykket dypere inn i tekst enn vi noen gang har gjort før og aktørene har løftet frem utfordringer fra dagens Europa, gjennom nye tekster til hymnen og spoken words innsalg. Og resultatet har blitt en helt ny versjon av det som har blitt stemplet EUs nasjonalsang.

Forestillingen skulle vært vist i Grieghallen i Bergen og Den Norske Opera & Ballett i Oslo i januar, men på grunn av pandemien ble vi nødt til å utsette. Vi har fortsatt å jobbe med forestillingen helt til siste stund, og på søndag gleder vi oss til å vise en forestilling vi er sikker på at publikum aldri har sett maken til!

«A kiss for all the World» vil synliggjøre hvordan ulikheter beriker hverandre når de møtes. Hva som skjer med symfonitoner i møtet med ungdomskultur, og hvor befriende det er å løsrive klassiske musikere fra notestativene sine. Resultatet av møtet mellom Beethovens 9. symfoni, fremført av strykere fra Det Norske Kammerorkester, og hip hop, konnakol, spoken words, rytmer fra Uganda, Colombia, Rwanda og Marokko er historien om Europa slik du aldri har hørt den før.

Det er et kyss til hele verden – som binder fortiden, nåtiden og fremtiden sammen.

Har du sikret deg billetter? Det er fortsatt noen ledige her i Grieghallen på søndag 13. november kl. 18.00

Forestillingen er nesten utsolgt i Den Norske Opera & Ballett 4. desember kl. 18.00, men er du rask kan du sikre seg de siste billettene her!